Η τάξη μας συμμετέχει στο:

alkizei1.jpg
alkizei2.jpg
Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012
Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣΕκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αθήνα, 29/11/2011
Προς τα Σχολεία που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης
www.metaixmio.gr

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012
Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σας ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση που δείξατε στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουμε (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012) με τη μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες εν ζωή συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ο Μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο.Έχουμε λάβει το Δελτίο Συμμετοχής του σχολείου σας. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν μπορούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν τα αντίστοιχα βιβλία της τάξης τους. Η Δ΄ Δημοτικού και τα δύο βιβλία (Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο θείος Πλάτων), η Ε΄ Δημοτικού και τα τρία βιβλία (Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Η μωβ ομπρέλα, Κοντά στις ράγιες), η ΣΤ΄ Δημοτικού και τα τέσσερα βιβλία (Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Η μωβ ομπρέλα, Κοντά στις ράγιες, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της). Ευχόμαστε σε όλους καλή ανάγνωση και καλή επιτυχία.
Περίπου 35.000 μαθητές και μαθήτριες θα «τρέξουν» στον Μαραθώνιο. Συμμετέχουν 758 σχολεία από όλη την Ελλάδα (πάνω από 600 τμήματα από κάθε τάξη), από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.
Πατήστε ΕΔΩ
http://www.metaixmio.gr/images/pdf/press/SXOLEIA_ALKH_ZEH_FINAL.pdf
για να δείτε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν.
Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα αποσταλούν στο σχολείο σας τα ερωτηματολόγια για να μοιραστούν στους μαθητές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρωθούν από τον εκπαιδευτικό του τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2012.Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζετε, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού θα γράψουν ομαδικά μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας τους τίτλους των βιβλίων της Άλκης Ζέη και δικές τους λέξεις (περισσότερες οδηγίες για τις προδιαγραφές της ιστορίας θα βρείτε στα έντυπα με τις ερωτήσεις που θα σταλούν τον Ιανουάριο). Οι ομαδικές ιστορίες που πρέπει να μας αποσταλούν έως τις 31 Μαρτίου 2012 θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός-μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, και η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός παιδικού βιβλίου.Σύντομα θα σας στείλουμε τη λίστα των βιβλίων από την οποία μπορείτε να επιλέξετε πέντε βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου σας.

BLOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
http://www.metaixmio.gr/blog.aspx
Στείλτε τα σχόλιά σας, ανταλλάξτε απόψεις και σκέψεις
Με αφορμή τον Μαραθώνιο δημιουργήσαμε ένα blog για την Άλκη Ζέη, όπου μπορείτε να στέλνετε τα σχόλια και τα μηνύματά σας για τη συγγραφέα και το έργο της. Βασικός στόχος του blog είναι να αποτελέσει σημείο διαλόγου για την καλύτερη επεξεργασία του Μαραθωνίου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία για γνωριμία με την αγαπημένη συγγραφέα του αναγνωστικού κοινού. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και σκέψεις, ώστε να αποτελέσει ο Μαραθώνιος ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας.Εάν έχετε blog ή site, μπορείτε να κάνετε link με το blog Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Για την καλύτερη αξιοποίηση των βιβλίων της Άλκης Ζέη στην τάξη μπορείτε να ανατρέξετε στο εκπαιδευτικό υλικό που επιμελήθηκε η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο με στόχο την ενεργητική συμμετοχή όλων –μαθητών και εκπαιδευτικών-, ώστε να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο του βιβλίου και να απολαύσουν την ανάγνωσή του. Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου : Ένα βιβλίο για τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της κατοχής, της πείνας, του φόβου, αλλά και της αγάπης για τη ζωή, την ελευθερία και τη φιλία.
http://www.metaixmio.gr/images/ekpaideftiko_yliko/2035_11KP_peripatos.pdf
Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της : Ένα βιβλίο για το δύσκολο θέμα των ναρκωτικών, αλλά και για το διαζύγιο, τη μετανάστευση, το χάσμα γενεών, τα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας.
http://www.metaixmio.gr/images/ekpaideftiko_yliko/konstantina.pdf

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Πατήστε στα παρακάτω links• http://www.metaixmio.gr/products/1803--.aspxhttp://www.mikrosanagnostis.gr/penes_11.aspγια να δείτε την Α.Ζ. να μιλάει για το έργο της.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:• την κα Μαρία Γεροσίδερη (211 3003500, εσωτ. 523, schools@metaixmio.gr)• την κα Ντόρα Τσακνάκη (211 3003500, εσωτ. 525, pressoffice@metaixmio.gr).


ΒΙΒΛΙΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΣ

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης που διοργανώνουμε (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη, έχει ήδη ξεκινήσει. Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα βιβλία που θα δοθούν τιμής ένεκεν σε όσα σχολεία συμμετέχουν στον Μαραθώνιο, όπως προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού. Μπορείτε να επιλέξετε από την παρακάτω λίστα πέντε βιβλία που εσείς επιθυμείτε να σας στείλουμε για τη βιβλιοθήκη του σχολείου σας. Ενημερώστε μας έως τις 20 Ιανουαρίου 2012 στο e-mail: schools@metaixmio.gr (τίτλος βιβλίου και συγγραφέας, σχολείο, υπεύθυνος για την παραλαβή).
Έχουμε λάβει τα αιτήματα πολλών σχολείων για επίσκεψη της Άλκης Ζέη. Θα το εξετάσουμε μαζί της και θα σας ενημερώσουμε. Σας υπενθυμίζουμε ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα αποσταλούν στο σχολείο σας τα ερωτηματολόγια για να μοιραστούν στους μαθητές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, καθώς και η σύντομη ομαδική ιστορία που θα γράψει η ΣΤ΄ Δημοτικού, θα συγκεντρωθούν από τον εκπαιδευτικό του τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2012.Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το blog για την Άλκη Ζέη που δημιουργήσαμε με αφορμή τον Μαραθώνιο και να αφήνετε το σχόλιό σας ή να ανταλλάσσετε σκέψεις και απόψεις. Ήδη λαμβάνουμε και αναρτούμε τα πρώτα θετικά σχόλια-μηνύματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε ένα μήνυμα από την Άλκη Ζέη. Διαβάστε το στα παιδιά της τάξης σας.
Πατήστε ΕΔΩ
http://www.metaixmio.gr/images/pdf/press/SXOLEIA_ALKH_ZEH_FINAL.pdf
για να δείτε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, σκέψη ή δυσκολία σχετικά με τον Μαραθώνιο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές.• Μαρία Γεροσίδερη (211 3003500, εσωτ. 523, schools@metaixmio.gr)• Ντόρα Τσακνάκη (211 3003500, εσωτ. 525, pressoffice@metaixmio.gr)
ΒΙΒΛΙΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ «Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ»
Επιλέξτε πέντε από τα παρακάτω βιβλία που επιθυμείτε να σας στείλουμε τιμής ένεκεν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου σας. Πατήστε στους τίτλους για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τον συγγραφέα του.Στείλτε μας έως τις 20 Ιανουαρίου 2012 στο e-mail: schools@metaixmio.gr τα πέντε βιβλία της επιλογής σας, σημειώνοντας τους τίτλους και τους συγγραφείς τους, το σχολείο σας, κάποιον υπεύθυνο για την παραλαβή τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
1. Ιστορίες φτιαγμένες στη μηχανή του Τζάνι Ροντάρι
http://www.metaixmio.gr/products/690--.aspx
2. Η Μιμή η Νευρική γίνεται διάσημη της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ
http://www.metaixmio.gr/products/1412--.aspx
3. Ο Χτυποκάρδης του Καρλ Νοράκ
http://www.metaixmio.gr/products/1503--.aspx
4. Ένα ζουζούνι παραπάνω, Η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου της Κάθριν Λάσκι
http://www.metaixmio.gr/products/1305--h-wwf-.aspx
5. Τέρατα στο ψυγείο, φαντάσματα στη σοφίτα της Κορνέλια Φούνκε
http://www.metaixmio.gr/products/1504--.aspx
6. Η μάχη των λαχανικών του Φιλίπ Μπερτράν
http://www.metaixmio.gr/products/1307--.aspx
7. Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
http://www.metaixmio.gr/products/1284--.aspx
8. Δον Κιχώτης του Μιγκέλ δε θερβάντες
http://www.metaixmio.gr/products/1131--.aspx
9. Το χρυσό βουνό του Άρη Δημοκίδη
http://www.metaixmio.gr/products/1132--.aspx
10. Αόρατοι Ρεπόρτερ, Επτά συναρπαστικές ημέρες του Άρη Δημοκίδη
http://www.metaixmio.gr/products/1420--.aspx
11. Το ασημένιο δελφίνι της Λουίζ Κούπερ
http://www.metaixmio.gr/products/1391--.aspx
12. 500 πράγματα που πρέπει να μάθεις για τον αρχαίο κόσμο της Καρολάιν Χιούιτ
http://www.metaixmio.gr/products/1319-500-.aspx
13. Η ιστορία της γραφής της Κάρολ Ντόναχιου
http://www.metaixmio.gr/products/1263--.aspx
14. Εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια για την Ευρώπη (συλλογικό)
http://www.metaixmio.gr/products/1285--27-27-.aspx
15. Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα της Μαρούλας Κλιάφα
http://www.metaixmio.gr/products/1822--.aspx
16. Το τελευταίο γιέτι του Αλμπέρτο Μέλις
http://www.metaixmio.gr/products/1928--.aspx
17. Κλικ, Δέκα φωνές, μία ιστορία (συλλογικό)
http://www.metaixmio.gr/products/1178--.aspx
18. Η μικρή μάγισσα της Σίλια Ρις
http://www.metaixmio.gr/products/1214--.aspx
19. Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι του Γιώργου Μπότσου
http://www.metaixmio.gr/products/1243--.aspx
20. Εξηγώντας στα παιδιά τη θεωρία της εξέλιξης, Ο Δαρβίνος με απλά λόγια του Πασκάλ Πικ
http://www.metaixmio.gr/products/1306--.aspxΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

Αθήνα, 9/1/2012


Προς τα Σχολεία που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗγια τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012
Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, δημιουργία και παιδεία. Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι η αποστολή των ερωτηματολογίων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Σας παρακαλούμε να μας επιβεβαιώνετε για την παραλαβή τους στο e-mail: [[@javascript:popup_imp('/imp/compose.php',700,650,'to=schools%40metaixmio.gr');|schools@metaixmio.gr]]. Τα ερωτηματολόγια είναι ατομικά για κάθε παιδί και πρέπει να δοθούν σε όσους μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στον Μαραθώνιο. Τα παιδιά θα πρέπει να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις (εκτός από την τελευταία δραστηριότητα που αναφέρεται ως προαιρετική). Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα ερωτηματολόγια και να μας τα έχουν στείλει έως τις 31 Μαρτίου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα περιμένετε δική μας ενημέρωση για να στείλετε τα ερωτηματολόγια. Θα σας δώσουμε σαφείς οδηγίες πού και πότε πρέπει να σταλούν για να διασφαλίσουμε τη σωστή παραλαβή τους.
Στον φάκελο θα βρείτε επίσης και επιπλέον υλικό για να μοιράσετε στα παιδιά:
1. το έκτακτο τεύχος της παιδικής μας εφημερίδας Παιδιά, διάλειμμα! αφιερωμένο στην Άλκη Ζέη, και
2. ένα φυλλάδιο με βιβλία για παιδιά της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού για ευχάριστες και δημιουργικές ώρες στο σπίτι ή/και στο σχολείο.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Οι ερωτήσεις και οι δραστηριότητες του Μαραθωνίου έχουν σχεδιαστεί από τον Μιχάλη Αργυρίδη, δάσκαλο-μελετητή της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά και του έργου της Άλκης Ζέη, με βάση συγκεκριμένες και δοκιμασμένες πρακτικές, που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Καναδάς), οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με δραστηριότητες που «αποσκοπούν στην προώθηση του διαβάσματος στα παιδιά και τους νέους».Οι ερωτήσεις έχουν «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία», αφορούν «το περιεχόμενο, όσο και τη μορφή», δεν «αντιγράφουν απλώς το βιβλίο», «επιδέχονται ακριβή απάντηση».Ακόμη, οι ερωτήσεις ταξινομούνται σε:
α. Ανοιχτές ερωτήσεις (γρίφοι, όπως π.χ. «Τι είναι το XXXX88;», ανώνυμα μηνύματα, που υποχρεώνουν τα παιδιά να αναζητήσουν «το μυθιστορηματικό πρόσωπο που τα έγραψε», όπως π.χ. «Ποιος έγραψε το μήνυμα: ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;»).
β. Ερωτήσεις ροής («οι ερωτήσεις αυτές είναι πρωτεύουσες» και «παραπέμπουν έμμεσα, ή αναφέρονται ρητά, στη λειτουργική ανάλυση των διηγήσεων»).
γ. Ερωτήσεις παρατηρητικότητας (πρόκειται για τις ερωτήσεις «εντοπισμού, οι οποίες θα προκαλέσουν την παρέμβαση των αντιληπτικών δεξιοτήτων και των στρατηγικών της ανάγνωσης», όπως π.χ. «Σε ποιο κεφάλαιο βρίσκεται η σκηνή όπου ο Πλάτων, το πάνινο αρκουδάκι, θάφτηκε κάτω από το χιόνι;»).
δ. Ερωτήσεις-παιχνίδια (ακροστιχίδες και σταυρόλεξα με τα αντικείμενα, τους τόπους, τα πρόσωπα μυθιστορημάτων).
ε. Παιχνίδι – Ομαδική ιστορία (μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού. Οδηγίες θα βρείτε στο ερωτηματολόγιο της ΣΤ΄ Δημοτικού. Η ομαδική ιστορία θα αξιολογηθεί από τον Μιχάλη Αργυρίδη, τη Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, και την Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικό-συγγραφέα).
Τέλος, οι ερωτήσεις ταξινομούνται σε κλειστές και ανοικτές (από παιδαγωγική άποψη).Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις κλειστού τύπου (ανάμνηση ή ανάκληση και κατανόηση βασικών εννοιών) θα προκύψουν από τη δραστηριοποίηση της μνήμης.Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου (αναλυτική και συνθετική σκέψη, αξιολογική κρίση) θα κεντρίσουν τη σκέψη των παιδιών και θα τα ωθήσουν να «εκφράσουν τη γνώμη ή τα συναισθήματά τους» πάνω σε διάφορα θέματα των βιβλίων που διάβασαν.

Η τάξη μας επίσης συμμετέχει στον:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:
"Ένας πλανήτης... μια ευκαιρία"Δείτε και τη φόρμα συγκατάθεσης: